В стая или кабина за изолация при симптоми на COVID-19, детето

...
В стая или кабина за изолация при симптоми на COVID-19, детето
Коментари Харесай

Психиатър: В изолатор за COVID-19 децата ще се чувстват като наказани |

" В стая или кабина за изолираност при признаци на COVID-19, детето ще се усеща зле. Първо, тъй като е изолирано, второ, тъй като не може да контактува с връстниците си. На трето място има риск по-чувствителните деца да развият възприятие за виновност – в по-ранната възраст елементарно може да им се вмени, че са създали нещо неприятно и по тази причина са осъдени. Защото такава изолираност ще се схване от едно дете като наказване. "

Така психиатърът доктор Цветеслава Гълъбова, шеф на психиатричната болница " Св. Иван Рилски ", разяснява по bTV концепцията на работната група от МОН и Министерство на здравеопазването да се обособят пространства, в които да се изолират деца, съмнителни за ковид, при старта на образователната година.

" Не одобрявам словосъчетанието " нова нормалност ". Има една нормалност, какво значи " нова ". Да вървят децата с маски непрекъснато отвън класните стаи? Каква е концепцията на кабинките или стаите за изолираност на деца, съмнителни за коронавирус? ", запита доктор Гълъбова.

По думите й 90% от родителите не могат да отидат до учебното заведение до 5-10 минути, с цел да приберат детето си, което значи, че то ще стои там часове наред. Друг неразбираем миг съгласно психиатъра е кой ще стои при детето - в случай че след това се окаже, че то е положително за COVID-19, този човек, или тези хора, които са били там, би трябвало да излязат в вкарантина, счита тя.

" На идващия ден кой ще пристигна? И кому е нужно това ", разяснява доктор Гълъбова.

" Ако все не сме изгубили борбата за психологичното здраве на хората в изискванията на пандемия, то това следва да се случи. Нещата и в международен мащаб са доста съществени, удостовери го и СЗО ", акцентира тя.

Причините съгласно нея са, че хората тотално са трансформирали метода си на живот, мнозина са изгубили работата си и това води до доста проблеми.

Според доктор Гълъбова ограниченията, които би трябвало да се вземат за възобновяване на психологичното здраве на хората, би трябвало да бъдат в незабавен порядък. " COVID-19 се оказа тест за нашата устойчивост, за способността ни да мислим с главите си, тъй като доста хора одобряваха това, което им се каже, без да мислят, без да го оспорят и следваха сляпо правила, които, за жалост, се променяха със скоростта на светлината, вкл и посланията на СЗО ", сподели тя. 

По думите й рецесията не е била ръководена еднопосочно.  " До сблъсък сред специалистите нямаше да се стигне, в случай че рецесията беше ръководена от хора, които са в действителност движимости в епидемиологията и вирусологията ", категорична бе тя.

" Откакто стартира пандемията, аз си задавам еднакъв въпрос – за какво не се употребяват знанията, уменията, опита на епидемиолозите. Ние, българите, сме мнителни по природа, само че почитаме престижите. Ако ни бяха давани ясни и точни инструкции, които не се сменят на всеки 20 мин.,  и не беше настъпил информативен безпорядък, нямаше да се сътвори плодородна почва за появата на негативни мнения ", сподели още доктор Цветеслава Гълъбова. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР